Press

Det levda baklänges – Dramatens succé kommer till Skillinge Teater

Pessmeddelande 2017-03-06

I föreställningen Det levda baklänges som under året spelats på Dramaten för fulla hus möter vi en asylsökandes verklighet genom VR-glasögon.

I påsk kommer föreställningen på ett unikt gästspel till Skillinge Teater när de nya verksamhetsledarnas Nils Peder Holm och Karin Johansson-Mex nyöppnar teatern ett gästspel som även görs i samarbete med Simrishamns riksteaterförening.

– I flera månader har vi förhandlat om att få ned Det levda baklänges till Skillinge och det känns fantastiskt roligt att kunna presentera dem här på vår nyinvigning av teatern säger Nils Peder Holm.

Det levda baklänges berättar om Marwan Arkawi som flydde från Syrien nu lever i Sverige. I Det levda baklänges får publiken en unik inblick i hans resa och möte med Migrationsverket genom VR-glasögon och hörlurar. Medverkar gör Marwan Arkawi själv.

– Jag har alltid velat bli hörd, jag vill att alla ska veta vem jag är och vad jag kan göra. Jag är inte bara en flykting i mängden. Var och en av oss har möjlighet att förändra världen. Jag har intervjuats av flera TV-kanaler, men ingen har velat lyssna på mig – för dem har jag varit bara ännu en flykting. Efter mitt första möte med Osynliga Teatern som producerade föreställningen på Dramaten började vi spela in och jag började berätta min historia, och jag började minnas saker som jag trodde att jag hade glömt. Jag vill att folk ska lära känna mig och inse att vi alla är individer med olika berättelser. Att vi inte är så olika er, säger Marwan Arkawi.

I Det levda baklänges, som initierades som ett samarbete mellan Dramaten& och Osynliga Teatern använder sig Osynliga Teatern av Virtual Reality-glasögon, 3D-ljud och ett personligt möte för att försöka göra det svårbegripliga verkligt begripligt.

Det levda baklänges handlar om asylens olika rum och om den personliga berättelsen som publiken får uppleva genom den som söker asyl. Föreställningen baseras på intervjuer och vittnesmål från män och kvinnor som sökt uppehållstillstånd i Sverige, jurister som arbetar med fallen, tolkar som översätter och handläggare på migrationsverket. Det är ett dokumentärt teaterkollage där publiken med hjälp av VR-glasögon och fysiska möten upplever föreställningen tillsammans med den vars liv skildras.

Det är ett modernt drama i två akter: i den första får publiken se världen genom Marwans ögon, i den andra möter publiken Marwan.

Föreställningen har fått ett mycket varmt mottagande och har beskrivits som en generös, fängslande totalupplevelse som retar alla sinnen.

Osynliga Teatern består av Tomas Rajnai och Jens Nielsen. De har tidigare satt upp I shall not be entirely forgotten på Dramaten. Med Det levda baklänges kombinerar Osynliga Teatern interaktiv dokumentärteater med filmiska element.

Föreställningen har även blivit uttagen till Teaterbiennalen där det bästa av svenska teater väljs ut vart annat år. Till Skåne kommer den i påsk då den spelar på nyinvigningen av Skillinge Teater mellan den 14-16 april.

 

 


Det levda baklänges Bild: Jonas Eng

 

För mer information:
Karin Johansson-Mex

info@skillingeteater.se
0739-056660
0761-640864

Pressbilder:

http://www.dramaten.se/press/bildarkiv/det-levda-baklanges1/

 

För bokning av biljetter:
klicka här

 

Leave a comment