fbpx

Memento Sonus - PRESS

Memento Sonus

Spelas: 25 juni – 14 aug, välj mellan kl 16.00, 17.00 samt 18.00
Visningstid: 40 minuter
Max: 6 personer per visning
___________________________________

Memento Sonus är ett tredimensionellt ljudverk som sammanvävs med scenkonstens rumsliga kontext.

Memento Sonus är gjord med hjälp av ca 8.000 tredimensionella ljud som komponerats samman till en omslutande väv av fragmentariska ljudbilder vilka alla talar till oss genom det undermedvetna.

Detta verk upplevs delvis i en omslutande rumslig kontext och delvis i ett totalt mörker där ljuden strömmar fram genom rummet, från sidorna och framifrån, upp och ned, varierande i längd och styrka. Varje föreställning är helt unik och sammanhanget skapas i mötet med våra minnen och vårt inre.

Verket är kollaborativt skapat av de tre ljudkonstnärerna Fredrik Olofsson (DE) Jonas Åkesson (S) samt Tim Bishop (UK), scenografen Marta Cicioneti (S) tillsammans med initiativtagaren och den konstnärlige ledaren Karin Johansson-Mex (S).

– Tredimensionell ljudkonst i ett sammanhang
som skapas genom minnets dunkla filter,
som en tunnel rakt in i vårt undermedvetna.

Karin Johansson-Mex

Gå in i det dunkla, svala och behagliga rummet, sätt eller lägg dig väl tillrätta i de enorma sammetskuddarna och låt dig omslutas av sällsamma ljud och fragmentariska rytmer/toner.

Ljuset går ner, volymen tilltar och du färdas iväg. Ut mot universum men samtidigt inåt i dig själv. I det totala mörker som omsluter dig, far du ut på en ljudresa.

Memento Sonus är en immersiv upplevelse som kombinerar såväl scenkonstens rumslighet med konceptuell ljudkonst samt ljusdesign. Sammantaget bildas en totalupplevelse där besökarnas egna minnesfragment är avgörande för verket.

Ljuddesign:
Fredrik Olofsson
– utbildad kompositör från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, sedan 20 år verksam ljudkonstnär i Berlin. Föreläsare på Universitetet i Berlin och Oslo.

Jonas Åkesson – Ljudkonstnär med gedigen erfarenhet, senast verksam ljuddesigner på Stadsteatern i Malmö med föreställningen Gaslight. Har skapat ljud för såväl konstutställningar samt scenkonst.
Tim BishopUtbildad inom scenkonst och ljud på University of Bristol samt FutureMusicLab, UK. Specialiserat sig på 3-dimensionellt ljud och har arbetet med såväl Virtual Reality samt med ett flertal egna konstnärliga  ljudinstallationer.

Koncept & Konstnärlig ledning
Karin Johansson Mex –
utbildad i film på Academy of Art University, var tidigare chef för den nordiska filmorganisationen Nordisk Panorama samt tidigare chef för Medea – forskningscenter för digital media på Malmö Universitet.

Scenografi:
Marta Cicionesi
Marta har verkat som scenograf i ett hundratals olika scenkonsföreställningar såväl i Sverige som internationellt.

Ljusdesign:
Casper Wijlhuizen

Konceptstöd:
Nils Peder Holm

Memento Sonus är finansierat genom Kulturbryggan

Skillinge Teater är Österlens kulturhus. Här ges en mängd föreställningar, konserter, utställningar och andra kulturevenemang.

Skillinge Teater har tre olika scener/arenor samt en stor restaurang. Ett normalt år drar man ca ca 8.000 besökare till de olika evenemangen som är en mix av egenproducerade verk samt externa gästspel.

Verksamheten är bl.a finansierad genom Kultur Skåne, Kulturrådet, Simrishamns Kommun, Kulturbryggan, Film i Skåne, Nordic Culture Point, Dramatikerförbundet och Konstnärsnämnden

Verksamheten drivs av Karin Johansson-Mex och Nils Peder Holm.
Karin är utbildad i film på Academy of Art University, var tidigare chef för den nordiska filmorganisationen Nordisk Panorama samt tidigare chef för Medea – forskningscenter för digital media på Malmö Universitet.

Nils Peder är regissör och skådespelare utbildad på Le Coq i Paris samt påMalmö Teaterhögskola.