De behövande

De behövande

Av Helena von Zweigbergk med SPECT.scenkonst

Premiär kl 20.00 fredag den 10 aug
Spelas sen 11 & 12 aug kl 20.00 (obs ej 19.00) samt även 11 aug kl 15.00 Entré 200:-

De behövande är första delen av trilogin BREAKING THE SPELL som behandlar den vuxna, moderna mor och dotter relationen. Föreställningen är en ur-uppsättning med premiär på Skillinge teater, där SPECT.scenkonst samarbetar med Mariana Araoz och Collectif Masque/TRANSMISSION, Paris.

De behövande
”Du har ju barn själv. Du vet hur man försöker och hur fel allting kan bli. Vi borde kunna ta steget nu. Lämna föreställningarna, ta av oss maskerna som mor och dotter. […]Men du vill inte. Och jag kan inte. Jag skulle vilja ta dig i min famn, men jag vågar inte.”
Birgitta i De behövande

De behövande skildrar relationen mor/dotter ur ett nutida perspektiv där speglingen blir ett fängelse av beroende och behovet av frigörelse. Kampen om vem som äger rätten till den gemensamma historien låser oss och omöjliggör den efterlängtade samhörigheten. Efter många vågor av kvinnlig frigörelse blir frågan var har vi hamnat nu? Hur fria är vi att välja vilka vi blir i den nära relationen? Helena von Zweigbergk har skrivit en poetisk och insiktsfull text om vår plågsamma ofrihet inför de arketypiska kvinnorollerna. Formen blir en kontrast till de vardagliga situationerna i pjäsen och bär M. Araoz estetik som kommer ur arbete med mask.

En föreställning av SPECT.scenkonst

är en grupp scenkonstnärer som i sitt arbete utgåt från metoden IMPROGESTALT, initierad av regissör/skådespelare och Gestaltterapeut Eva Wendt, som är konstnärlig ledare för gruppen. Metoden undersöker sceniskt hantverk och utgår från en personlig och relationell process som stadig bas, kombinerat med arbete med improvisation, text, rörelse och dans. Gruppen har gjort två tidigare produktioner, Gunnar utan filter, Bob Hansson (2015) https://vimeo.com/152390135

och KRYA-när livet ger dig citroner, Stina Sturesson Svansjö (2017) https://vimeo.com/216872311 samt en mängd publika experiment och kurser för skådespelare.

Under 2018 fortsätter SPECT.scenkonst forskandet i skådespelarens arbete i produktionerna De behövande, Helena von Zweigbergk, i regi av Mariana Araoz och Paria, August Strindberg, regi Johan Svensson.

 

Dramatiker

Karin Parrot- Jonzon har varit verksam som regissör sedan mitten av sjuttiotalet både inom institutioner (Malmö stadsteater, Hälsingborgs Stadsteater, Östgötateatern teatern, Norrbottensteatern, Folkteatern, mfl.) och i andras och egna fria konstellationer. Karin har även varit Teaterchef/konstnärlig ledare; på Unga Teatern, Malmö Stadsteater och Byteatern/Kalmar Läns teater.  De senaste åren har hon varit verksam även som dramatiker med bland annat succén “Egenmäktigt förfarande” (L. Andersson), som hon även regisserade på Uppsala Stadsteater, 2015-2016.

Regissör

Mariana Araoz www.collectifmasque.fr är en fransk regissör, pedagog och grundare av Collectif Masque/TMR-France and Sweden. Hennes specialitet är konstnärlig gestaltning av temat gender och hon använder mask som ett verktyg att bryta ner förutfattade meningar om nutida teater.

I Sverige har Mariana regisserat bla på Teater Halland, Skilinge Teater, Thales Teater and Sagohuset och gjort samproduktioner som “Antigone” 2010, (Skillinge teater och Avignon Festival 2012), “Venus Museum” (Frankrike, Sverige, 2013-14), och “Dissection of a snowfall” (Skillinge teater och Avignon Festival, 2017). Mariana är också en högt uppskattad masklärare och har jobbat bland annat i Paris, New York, Moskva och Malmö.

Skådespelare/konstnärlig ledare

Eva Wendt (www.co-act.se) är utbildad regissör på Teaterhögskolan i Malmö (2002-04) och har en 4-årig utbildning i gestaltterapeutisk metod. Hon har frilansat som skådespelare och regissör i 30 år och är idag konstnärlig ledare i SPECT.scenkonst. Eva har spelat på bla länsteatrarna i Jönköping och Skaraborg och i fria grupper. Hon har haft regiuppdrag på bla Teater Terrier, Teater 23, Uppsala stadsteater, Byteatern i Kalmar och Månteatern i Lund. I den egna gruppen SPECT.scenkonst har hon regisserat Gunnar utan filter (B Hansson) 2016 och KRYA (S Sturesson Svansjö) 2017. Eva leder också kurser i konstnärlig fortbildning, och i ledarskap/personlig utveckling inom företag och organisationer.

Skådespelare

Birte Heribertson (http://teateralliansen.se/skadespelare/Birte-Heribertson/) är utbildad på Teaterhögskolan i Malmö 1988 – 1991, och är medlem i teateralliansen. Hon har varit verksam som frilansskådespelare i 26 år och jobbat i de flesta genrer bl a på Skånska Teatern, Helsingborgs Stadsteater, Borås Stadsteater, Teater Terrier, Teater 23 och Ystad Stående Teatersällskap.  Birte har haft återkommande engagemang på Stadsteatern i Malmö och har dessutom medverkat i film och TV-produktioner. (bl a i filmatiseringarna av Den femte kvinnan (H. Mankell), och Afrikanen (H. Mankell), och Jan Troells senaste två filmer Maria Larssons Eviga ögonblick och Dom över död man.)  Nyligen gjorde hon Evelyn i Bron 2 och Eva i Halvvägs till himlen och Susanne i Finaste familjen på TV. Senaste året har hon arbetat på Moomsteatern i Malmö och Jäkelskap i kikaren på Vallarna i Falkenberg och på turné.


Scenograf

Marta Cicionesi http://www.scenograf.nu/ är frilansscenograf inom teater, dans och opera och har medverkat i mer än 100 produktioner i bla Sverige, Italien, Frankrike, USA, Indien och Finland.

Martas scenografiprofil består av ett stilgrepp som lyfter en föreställning till en konstnärlig upplevelse där hennes signum känns igen genom en enkelhet som förstärker det dramaturgiska rummet. Marta använder ett flerdimensionellt bildspråk med rika ljussättningsmöjligheter; ett föränderligt poetiskt och dramatiskt rum där lätthet och kontrast växlar i oändliga variationer.

Marta är även aktiv som librettist och filmmanusförfattare.

 

Av: Helena von Zweigbergk

Regi: Mariana Araoz

På scen: Birte Heribertson & Eva Wendt

Dramaturgi: Mariana Araoz & Eva Wendt

Scenografi: Marta Cicionesi

Kostym: Sylvie Berthou

Ljus och teknik: Ernesto Mejia

Dramatisering: Karin Parrot-Jonzon

Utgiven av Colombine teaterförlag

Köp biljetter här nedan eller maila oss på info@skillingeteater.se

 

Skillinge Teaters Café och restaurang är öppet tisdag – söndag kl 12 – 21.00.

Kl 17.00 öppnar vår kvällsmeny så varmt välkommen att äta i anslutning till föreställningen.
Beställ från vår meny: förrätter, varmrätter och goda efterrätter – eller unna dig ett matpaket för 190:-.
Man behöver inte boka bord då vi har 130 sittplatser inne och 80 ute så det är bara att beställa när ni kommer.

Varmt välkomna!

 

Prenumerera på vår nyhetsmail och håll dig uppdaterad om det senaste från Skillinge Teater:

* Ett bekräftelsemail kommer till din email, bara svara på det - All personlig data sparas sen säkert och vi lovar - ingen spam!

 

De behövande Fre 10 aug kl 20.00
2018-08-10
200,00kr
De behövande Lör 11 aug kl 15.00
2018-08-11
200,00kr
De behövande Lör 11 aug kl 20.00
2018-08-11
200,00kr
Breaking the Spell Sön 12 aug kl 20.0
2018-08-12
200,00kr