fbpx

OM OSS

Skillinge teater har varit ett kulturellt center på Österlen sedan 1995.  Teatern startades av Katarina Zell och Mikael Strandberg. Tillsammans rustade de upp de 1000 m2 stora, gamla ladorna och bjöd in till en hejdundrande invigning av en teater som under årens lopp fyllts med modig, vacker, inkännande, rolig och betydelsefull scenkonst. År 2000 avled Mikael efter en tids sjukdom och Katarina valde då att fortsätta att driva teatern ensam och har arbetat upp en bred publik och ett starkt varumärke för verksamheten.

En enastående mängd uppsättningar, konserter och föreställningar har gjorts på Skillinge Teater och en uppsjö namnkunniga skådespelare och aktörer har varit en del av verksamheten: Jarl Kulle, Jan-Olof Strandberg, Meta Velander, Sven Lindberg, Mikael Segerström, Göran Fristorp med flera.

Skillinge Teater har ett starkt stöd i lokalområdet. Skillinge Teaters Vänner är en förening som bildades 1995 för att stötta och stärka teatern. Den är en fristående supportförening som på många olika sätt stöttar Skillinge Teater. Mer information om föreningens verksamhet och hur man blir medlem kan fås under rubriken Bli en vän!

Under årens lopp har Skillinge Teater erhållit ett starkt renommé i hela teater Sverige. Varje år drar teatern ca 8.000 personer till de tre olika scenerna och dess olika evenemangen.

Efter över 20 år som teaterchef valde Katarina Zell under vintern 2017 att lämna över verksamheten till nya ledare: Nils Peder Holm och Karin Johansson-Mex.

Nils Peder Holm har arbetat som skådespelare och regissör sedan 2003. Han är utbildad på Teaterhögskolan i Malmö, samt École International de Théatre Jacques Lecoq i Paris.

2009 började han skriva och regissera sina egna uppsättningar, vilket ledde till att han sökte sig till regiutbildningen på Teaterhögskolan i Malmö, där han gick mellan 2011 och 2013. Peder har arbetat bland annat på Malmö Stadsteater, Helsingborgs Stadsteater, Teater Halland och på Skillinge.

Karin Johansson-Mex har över 25 års konkret erfarenhet som producent & chef inom kultur, akademi och filmsektorn. Karin har en mångårig erfarenhet av att förvalta, finansiera och utveckla stora, kreativa processer.

1.000 m2 lokaler – tre scener och en vacker restaurang
Den nya ledningen rustade upp lokalerna och har startat nu såväl café, restaurang och en ekologisk vinbar där det serveras medelhavsinspirerad mat.

Teatern består sammantaget av 3 olika scener och över 1000 m2 lokaler.

  • Stora Scenen:                                   220 platser
  • Fryshuset :                                          110 platser
  • Caféscenen:                                       130 platser

Skillinge Teater finansieras bl.a. genom Region Skåne, Statens Kulturråd, Konstnärsnämnden, Simrishamns kommun

 

Language »