fbpx

Det levda baklänges

Det levda baklänges

Spelas på Skillinge Teater i samarbete med Simrishamns riksteaterförening
14, 15, 16 april
14.00, 17.00, 19.30
Entré: 290:- biljetter kan bokas här nedan
OBS – Söndagens föreställningar inte tillgängliga längre

Speltid: Cirka 1 timme, ingen paus
Föreställningens innehåll ges huvudsakligen på engelska.

Uttagen till Scenkonstbiennialen 2017!

OBS! Samling 15 minuter innan föreställning utanför Fryshusets scen på Skillinge.
Inget insläpp efter start.

“en smärtsam totalupplevelse som retar alla sinnen” Dagens Nyheter
“Arkawi övertygar med sin berättelse” Aftonbladet
“Det är generöst, fängslande och skickligt. Jag känner mig privilegierad och hedrad över att ha fått ta del av Arkawis resa.” Teaterstockholm.se
“Jag önskar och vill att du ser den här föreställningen. Det unnar jag dig.” Teaterstockholm.se

Nypremiär för den hyllade föreställningen där vi möter flyktingen Marwan Arkawi.

Marwan Arkawi flydde från Syrien och lever nu i Sverige. I Osynliga teaterns Det levda baklänges får publiken en unik inblick i hans resa och möte med Migrationsverket genom VR-glasögon och hörlurar. Medverkar gör Marwan Arkawi själv.

2015 sökte 162 877 människor asyl i Sverige, människor som i dag inte vet om de kommer att få stanna eller inte. I Det levda baklänges, ett samarbete mellan Dramaten och Osynliga Teatern, använder sig Osynliga Teatern av Virtual Reality-glasögon, 3D-ljud och ett personligt möte för att försöka göra det svårbegripliga verkligt begripligt. Det blir ett modernt drama i två akter: i den första får publiken se världen genom Marwans ögon, i den andra möter publiken Marwan.

Det levda baklänges handlar om asylens olika rum och om den personliga berättelsen som publiken får uppleva genom den som söker asyl. Föreställningen baseras på intervjuer och vittnesmål från män och kvinnor som sökt uppehållstillstånd i Sverige, jurister som arbetar med fallen, tolkar som översätter och handläggare på migrationsverket. Det är ett dokumentärt teaterkollage där publiken med hjälp av VR-glasögon och fysiska möten upplever föreställningen tillsammans med den vars liv skildras.

Med Det levda baklänges vill Osynliga Teatern belysa den svenska migrationspolitiken och vad den innebär på ett personligt plan. Historien gestaltas inte kronologiskt utan så som den efterfrågas av intervjuaren på Migrationsverket, i olika riktningar, på ett sätt den inte levts eller tänkts.

Osynliga Teatern består av Tomas Rajnai och Jens Nielsen och har tidigare satt upp I shall not be entirely forgotten på Dramaten. Med Det levda baklänges kombinerar Osynliga Teatern interaktiv dokumentärteater med filmiska element.

Säkerhetsrisker – Föreställningen använder sig av virtual reality och du som är gravid, äldre, har onormal binokulär syn, hjärtfel, andra allvarliga medicinska åkommor, tidigare haft anfall eller upplevt andra symtom som kan kopplas till epilepsi bör uppsöka en läkare innan du går på föreställningen.

Det levda baklänges Bild: Jonas Eng

Regi: Tomas Rajnai och Jens Nielsen
Skådespelare: Marwan Arkawi

Inspiration till föreställningen kommer från texten “Det levda – bakvänt, översatt och fastslaget” ur Glänta 1.14, april 2015, av Kristina Hultegård.

Uppsättningen görs med stöd från Kulturkontakt Nord, Nordisk Kulturfond, Konstnärsnämnden och Stockholms Stad.

 

[rhc_woo_tickets title=”Biljetter” label_btn_show=”Visa detaljer” label_btn_hide=”Göm detaljer” label_soldout=”Slutsåld” label_add_to_cart=”Lägg till kundvagn” with_time=”0″ show_soldout=”0″]

Language »